Home / Zdravlje i ljepota / ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Evo kada je bol u grudima bezopasan a kada je znak da posetite lekara

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Evo kada je bol u grudima bezopasan a kada je znak da posetite lekara

Uzroci bolova u dojkama mogu biti različiti, a ovo su neki od najčešćih:

PMS i hormoni

U PMS-u većina žena oseća bolove u predelu grudi (bol u celoj dojci, sa strane i bradavicama) a ta pojava je uslovljena promenama u lučenju hormona.

Pozitivno je to što bol nestaje posle menstruacije. Ako baš ne možete da izdržite, posetite lekara koji će vam možda propisati kontraceptivne pilule, jer one sprečavaju ovulaciju, pa samim tim i održavaju jednaku ravnotežu hormona estrogena.

Brushalter

Loš izbor veša pa i brushaltera može da uzrokuje prilične nelagodnosti sa grudima pa i bol. Ako je grudnjak uzak, pun elastina i veštačkih materijala, ako su mu korpe sa žicama ili premale, eto razloga za bol različitog intenziteta.

Bolovi u grudima i znaci bolesti

Bol u grudima može da ukaže i na poremećaj rada organa za varenje, pluća, mišića i kostiju. Bol može biti uzrokovan i usled pada pritiska čiji je pratilac mučnina. Ipak, ova vrsta bola se ne odnosi na dojku samu već na predeo grudnog koša, pluća i srce.

Grudi koje imaju kvržice

Ako imate grudi sa kvržicama, odnosno imate fibrocistično tkivo dojke, kod vas postoji veća mogućnost za bolove u grudima u odnosu na menstrualni ciklus.

Neadekvatno vežbanje i istegnuća

Uz upalu mišića, nakon što ste preterali sa vežbama, nijezačuđujuće ako osetite i bolove u prsima. Znajte da, iako smatrate da vas bole grudi, bol zapravo dolazi od mišića ispod dojki. U tom slučaju se za smanjenje bola preporučuju analgetici i tople obloge.

Grudne mišiće neadekvatnim vežbanjem možete istegnuti što takođe može da pojača bol . Savet je da ne preterujete u teretani.

Zato izaberite savršen sportski grudnjak, koji će stajati na mestu sve vreme vežbanja.

Ako je posredi prvi porođaj i prva laktacija, bol u grudima majke je gotovo normalna i očekivana pojava. Bol polako prestaje kada mlečni kanalići potpuno prorade i postanu prohodni za količine mleka koje se iz dojke izlučuje.

Mastitis nastaje kao posledica poremećaja prilikom dojenja, odnosno zbog zastoja mleka u kanalićima. U tom slučaju pomaže redovno izmlazavanje i masiranje dojki. Upravo zbog ovoga je važno svežu porodilju odmah upoznati sa svim pitanjima koja se odnose na dojenje posebno ako je reč o prvorotki.

(BalkansPress / Srbija Danas)

O nama nenad

Vidi još

Čuvajte ovu smjesu u ustima 60 sekundi i uklonićete sav kamenac sa zuba! (RECEPT)

Svi mi želimo voditi higijenu usta i imati što ljepše i bjelje zube. Zbog svega ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *