Home / Pravoslavlje / ZA POŠTOVANJE: Muslimani sahranili komšiju Srbina po pravoslavnom običaju

ZA POŠTOVANJE: Muslimani sahranili komšiju Srbina po pravoslavnom običaju

Milan Lalušić (69) koji je živeo sam u bosanskom selu Raštelica, umesto porodice koju nije imao, dostojanstveno su na pravoslavnom groblju sahranile komšije muslimani.

Pored toga što su ispratili dobrog čoveka, komšije su mu se na ovaj način i zahvalile jer je Lalušić učestvovao u prilozima za izgradnju lokalne džamije.

Meštani okupljeni u džematu Raštelice, u opštini Hadžići u Bosni i Hercegovini, pripremili su i obavili sahranu komšije Milana Lalušića, koji je preminuo, a inače je živeo sam i nije imao porodicu.

U organizaciji sahrane učestvovali su i lokalni imam Muamer ef. Mrkonja i predsednik Mesne zajednice Hazret Subašić. Pokojni Milan je svoj životni vek provodio u Raštelici kao rado viđen komšija i prijatelj, pa je džemat izrazio potrebu da mu na ovaj način ukaže počast.

Takođe, džemat nije zaboravio da je Milan svojim prilozima učestvovao i u izgradnji džamije. – Na ispraćaju je bio prisutan veliki broj džematlija, koji su iskopali grob, obezbedili prevoz preminulog, te dali sve počasti koje naš komšija, dobri čovek i zaslužuje – rekao je za bosanski list „Preporod“ mesni imam Muamer efendija.

Imam Muamer efendija je posle sahrane ugostio pravoslavne sveštenike koji su održali opelo i pohvalili ovaj čin komšija.

Džemat za muslimane predstavlja osnovnu i najmanju organizacionu jedinicu.

Kroz njega muslimani ostvaruju svoja osnovna verska prava.

Džemat u pravilu čini grupa od minimum 100 muslimanskih domaćinstava koja žive na jednom području i koja su međusobno povezana i izvršavanju zajedničkih islamskih dužnosti.

O nama cura

Vidi još

Komandant američkih marinaca. Nаdаm sе dа grеšim, аli dоlаzi rаt

Komandant аmеričkih mаrinаcа u Nоrvеškој – gеnеrаl Rоbеrt Nеlеr – upоzоriо је svоје pоtčinjеnе dа ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *